Tuleeko Trumpin lupaama 3% kasvu toteutumaan?

Paljon parjattu ja aggressiivisilla twiiteillään kohua herättänyt presidentti Donald Trump on luvannut Yhdysvaltain kansalaisille monenlaisia asioita, mutta erityisesti talouskasvua. Viimeisin miehen nimeämä tavoite onkin hurja kolmen prosentin vuosittainen bruttokansantuotteen kasvu. Asiantuntijat ovat kuitenkin konservatiivisempia arvioissaan. Kolmen prosentin vuosikasvua voidaan odottaa vasta vuosien päästä, jos silloinkaan – Yhdysvaltojen talous on kasvanut suhteellisen tasaisella 1,5-2,0 prosentin vuosivauhdilla esimerkiksi vuosien 2009-2014 ajan, ja pahimmillaan talouskriisin aikaan talous kutistui lähes kolmella prosentilla. Viimeksi yli 3 prosentin lukemiin on päästy vuosituhannen vaihteen teknokuplan aikoihin ja subprime-kriisiä edeltäneinä aikoina.

Kolmen prosentin vuosikasvu on kova tavoite

Vaikka USA:n talouden arvioidaan kasvavan seuraavina vuosina, hyppäys kolmen prosentin kasvuvauhtiin vaikuttaa liian dramaattiselta. Suuri osa ekonomisteista on myös sitä mieltä, että markkinat ovat reagoineet epärealistisen positiivisesti Trumpin politiikkaan. Voi siis olla, että näemme jonkinasteisen pudotuksen markkinoiden käyrissä seuraavien kuukausien tai vuosien aikana. Asiantuntijat ovat kuitenkin käytännössä samaa mieltä siitä, että Trumpin ajama veropaketti tullaan hyväksymään kongressin toimesta viimeistään vuonna 2018, mutta todennäköisesti jo vuonna 2017. Tämä kiihdyttäisi todennäköisesti markkinoiden optimismia ja Yhdysvaltojen sisällä tapahtuvaa investointia, mikä saattaisi nostaa kasvutahtia jopa lähelle presidentin lupailemia kasvutavoitteita.

USA:n vuoden 2017 kasvu arviolta 2,0-2,3 %

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Yhdysvaltojen BKT kasvaa vuonna 2017 yhteensä n. 2,0-2,3 prosenttiyksikköä. Tähän arvioon on sisällytetty Trumpin mahdolliset verouudistukset ja se olettamus, että markkinat eivät näe odottamatonta laskua. Laskuja saattavat aiheuttaa niin presidentin itsensä linjaukset, kuin odottamattomat geopoliittiset kriisit. Esimerkiksi Venäjä- ja Kiina-suhteitaan omaperäisesti hoitava Trump saattaa aiheuttaa tarpeettoman tulehtuneita tilanteita harkitsemattomilla kommenteilla tai muilla toimenpiteillä. Erityisesti Venäjä ja venäläiset suhtautuivat Donald Trumpiin aluksi hyvinkin positiivisesti, mutta innostus on laantunut vahvasti viimeaikaisten linjausten myötä.

Toinen markkinariski on Donald Trumpin Venäjä-kytkökset. Vaikka viimeaikaiset ulostulot eivät anna lämmintä kuvaa herran ja Venäjän välisistä suhteista, Trumpin kampanjatiimi ja Donald Trump itse ovat tutkinnan alaisina juuri näiden kytkösten takia. Jos presidentiltä löydetään luurankoja kaapista, markkinat saattavat pelästyä ja pudota äkillisesti, aiheuttaen miljardien dollareiden arvon katoamisen.

Trumpin veroleikkaukset voivat kiihdyttää kasvua

Donald Trump on lupaillut ensimmäisinä isoina tekoinaan leikata veroja rajulla kädellä. Erityisen paljon tästä hyötyisivät suuret korporaatiot ja eniten tienaavat. Kyseessä on siis hyvin republikaaninen uudistus – valtion kontrollia halutaan leikata, ja tätä myötä myös valtion budjettia. Tämä kuulostaa lyhyellä tähtäimellä hyvältä monenlaiselle palkansaajalle ja yrittäjälle, mutta vain lähitulevaisuus voi näyttää, miten tässä uudistuksessa onnistutaan, ja tuoko se haluttuja tuloksia koko kansalle, vai valuvatko leikkaukset pelkästään massiivisten, monikansallisten yritysten laariin. Trumpin vastustajat ovat kritisoineet presidenttiä nimenomaan kytköksistä suuriin korporaatioihin, ja on epäilty, että presidentti riskeeraa jääviyden tekemällä esimerkiksi jatkuvia golf-reissuja Mar-a-lagoon, jossa Trump on nähty pelaavan monenlaisten yritysjohtajien ja muiden niinsanottujen isojen pamppujen kanssa.

Trump itse on lähinnä kohauttanut olkiaan kritiikille. Valtiosihteeri Steven Mnuchin totesi mm. muutama päivä sitten haastattelussa, että verouudistus maksaa itse itsensä takaisin. Uudistuksen luvataankin kiihdyttävän investointeja ja ostovoimaa niin rajusti, että se ei vaikuta kansalaisten tai yritysten oloihin negatiivisesti käytännössä millään tavalla. Onkin mielenkiintoista nähdä, saako Donald Trump suunnitelmansa läpi tässä muodossa, vai joutuuko presidentinkanslia karsimaan jotain radikaaleimpia ehdotuksiaan pois.