Asuntoon säästäminen

Asuntoon säästämine on monelle meistä se kaikkein isoin säästö. Sen säästämiseen menee useita vuosia, mutta oikein laisella tilillä sitä voidaan hieman nopeuttaa. Nopeuttamien ei kuitenkaan ole traagista, mutta pienikin lisä on aina parempi, kuin ei mitään. Monet pankit suosittelevat asuntosäästötiliä, joissa prosentuaalisesti tilille kertyy aina vuosittain pientä korkoa. Korko riippuu aina pankista ja tilin tyypistä. Monilla pankeilla on tarjota eri tyyppisiä säästötilejä, joiden prosentit ja ehdot vaihtelevat. Kannattaa aina tutustua eri tileihin ajan kanssa, jotta säästöillensä saisi parhaan mahdollisen edun. Kannattaa vaikka marssia suoraan pankkiin sisälle, niin saa tehtyä oikeanlaisen säästötilin ja aloittaa säästäminen ja sen suunnitteleminen ammattilaisen avulla. Monesti suositellaan oman asuntosäästötilin avaamista 23 – 25 vuoden iässä. Silloin voi rauhassa aloittaa säästämisen laittamalla pieniä kuukausittaisia summia säästötilille, ilman että se kuitenkaan vaikuttaa huomattavasti arkielämään. Suositeltava summa riippuu tuloista ja menoistasi yhteensä, joten tämän asian pystyy myös halutessaan laskea pankin virkailijan kanssa. Valitettavasti säästäminen omaa asuntoa varten on aina pakollista, jos sellaisen haluaa. Jokaisen pankin lainan saantivaatimuksena on, että pitää olla tietty summa säästettynä valmiiksi asunnon hinnasta. Useimmissa tapauksissa tämä tarkoittaa, että noin 10 prosenttia asunnon hinnasta pitäisi löytyä jo valmiiksi pankkitililtä.

Mitä nuorempana säästämisen aloittaa, sitä helpompaa se on ja sitä nopeammin oman asunnon avaimet käteensä saa. Säästäminen saattaa kuitenkin olla ajoittain haasteellista ja monille se on vielä erityisen hankalaa. Kädestä suuhun elämäntapa, jossa kuukaudessa kulutetaan sama summa, jonka on tienannut kuulostaa helpolta. Sillä ei kuitenkaan pääse kovin pitkälle säästämistarkoituksissa. Usein säästäminen vaatii pieniä uhrauksia arjessa, jotta siitä voi hyötyä tulevaisuudessa.

Säästämisen kolme askelta

Kuten aiemmin mainittiinkin, niin monille säästämien kuukausittain on hankalaa. Tässä annamme muutaman vinkin säästämistä varten, joilla se sujuu hieman mukavammin.

Ensimmäiseksi kannattaa aina lukita pankkitili. Tämä tarkoittaa sitä, että otat omat käyttöoikeutesi pois tililtä. Tämän jälkeen ainut tapa saada rahaa kyseiseltä tililtä on marssia pankin konttoriin. Tämä on erinomainen keino, sillä raha on kuitenkin saatavilla hätätapausta varten, mutta sen nostamien vaatii paljon vaivaa. Keino on hyvä niille, jotka joka kuukausi palkan tultua laittavat tietyn summan säästötililleen, mutta kuitenkin kuun lopussa siirtävät sen takaisin käyttötililleen.

Toisena sitten pitää ruveta miettimään, että mikä on todella tärkeää. Onko pakko saada joka viikko uudet kengät tai voisiko ulkona syömisten lisäksi välillä tehdä itse ruokaa kotona? Shoppailun vähentäminen on paras ja yksinkertaisin keino säästämiseen.

Kolmantena on myös erittäin tärkeää laittaa tavoite säästämiselle. Jos laitat tavoitteeksi, että esimerkiksi 5 vuoden päästä, omistat tarvittavan summan säästötilillä, on sen säästäminen huomattavasti helpompaa. Kun mielessä on tietty tavoite, auttaa se pitämään mielen vahvana. Tulosta vaikka unelmien asunto jääkaapin oveen, niin saat joka aamu uuden syyn säästämiselle.