Edullisin laina 2018

Kulutusluottojen suora vertailu on hieman hankalaa, sillä lainan todellisiin kuluihin ja vuosikorkoihin vaikuttavat useat eri tekijät. Lainantarjoajien markkinoimien korkojen lisäksi tulee huomioda todellinen vuosikorko sekä mahdolliset lisämaksut kuten lainan avaus- ja hoitokulut. Kokonaiskuluihin vaikuttavat lainasumman lisäksi myös takaisinmaksuaika. Pääsääntöisesti pidempi luottoaika on lyhyempää kalliimpi luotto.

Todellisen vuosikoron laskemiseen voi käyttää EU:n direktiivien määrittämää laskentakaavaa. Todellisen koron laskemiseen tarvitaan tiedot luoton nimelliskorosta, perustamismaksusta, lyhennyserän kustannuksista ja erien määrästä vuodessa.

Vakuudettomalla kulutusluotolla on vakuudetonta kulutusluottoa pääsääntöisesti edullisempi korkotaso. Lainantarjoajien antaman kulutusluoton korko voi olla eri suuruinen asiakkaasta riippuen. Korkotasoon vaikuttaa aiempi maksukäyttäytyminen sekä/tai kyseisen luotonanatajaan aiemmin luotou asiakkuussuhde. Huomioon otettavaa on, onko korko kiinteä vai sidottu esim. Euriboriin, jolloin korko voi vaihdella laina-ajan aikana.

Parhaan tuloksen hintavertailuun saa kilpailuttamalla oma lainan tarve, summa ja haluttu maksuaika eri palveluissa ja/tai eri pankeissa. Netissä kulutusluottoja voi kilpailuttaa ja vertailla useilla eri sivustoilla, kuten esim. Lantti.fi, vertaaensin.fi, financer.com, vertaalaina.fi ja kulutusluottovertailu.com. Netin hakupalvelimia käyttämällä vertailua tekeviä sivustoja löytää lisää.

Taloustaito.fi on Verotieto Oy:n julkaisema verkkopalvelu, josta löytyvät mm. Suomessa toimivien pankkien tarjoamien kulutusluottojen korkovertailutaulukot. Taloustaito tekee vertailevaa tutkimusta useita kertoja vuoden aikana. Lainojen korot vaihtelevat kuukausittain.  Taloustaidon hintavertailussa ovat mukana Helsingin ja Suupohjan OP, Nordea, Nooa Säästöpankki, Danske Bank, Aktia, Handelsbanken, Ålandsbank, S-pankki sekä Hypoteekkiyhdistys. Perinteisten pankkien lisäksi markkinoilla on melkoinen määrä muita kulutusluottoja tarjoavia rahalaitoksia.  Netissä toimivia pankkeja, kuten vuonna 2015 Suomeen saapunut Norwegian Bank tai vuonna 2017 saapunut Komplett Bank ei ole vertailussa mukana ainakaan vuoden 2017 tilastoissa.

Esimerkiksi Lantti.fi tarjoaa lainaa suunnilleen 10 % korolla mutta lainaa voi saada myös 5% korolla.

Edullisin kulutusluotto 2017

Taloustaidon pankkien kulutusluottovertailussa vuonna 2017 Helsingin OP oli edullisin 5,20% prosentin korolla ja kallein vaihteli kuukaudesta riippuen Aktian 5, 90%  ja Ålandsbankin 6,59 % koron välillä.  Vuoden 2018 ollessa vasta alussa, vertailutietoja ei ole vielä julkaistu. Kuitenkin vertailussa mukana olevien pankkien edullisimman  kulutusluoton vuonna 2018 luultavasti tarjoaa edelleen Helsingin OP.

Vuoden 2018 edullisimmat kulutusluotot tarjonnevat Komplett Bank sekä Norwegian Bank, jotka markkinoivat netissä luotoilleen edullisimmillaan 4,9% korkoa.