Ensimmäinen kirjoitus

Ennen kuin aloitan kirjoittamaan todenteolla osakkeista, halusin kirjoittaa aiheesta, jota olen sattuneista syistä joutunut miettimään paljon. Tämä on siis vähän aiheen ohi mutta pidetään sitä harjoitteluna. Seuraava posti on sitten osakesijoittamisesta.

Mutta… olen tehnyt myös toisen sijoituksen ja haluaisin jakaa kokemukseni.

Opas asunnon ostajalle

Oletko miettinyt asunnon ostoa? Et ole ainoa – oma koti on elämän perusta ja suomalaiset ovat aktiivisia asuntoshoppaajia. Erityisesti nyt, kun korot ovat historiallisen alhaalla, on hyvä aika käydä tiedustelemassa pankeista lainatarjouksia ja kiertää asuntonäytöissä. Juuri sinun unelmakotisi saattaa olla myynnissä juuri nyt! Lue kuitenkin läpi tämä opas asunnon ostajalle, ennen kuin hötkyilet.

Asunnon ostajan tulee pitää mielessään muutama nyrkkisääntö. Asunnon ostaminen ei ole helppoa, mutta terveellä järjellä ja kärsivällisyydellä jokaisella on mahdollisuus löytää omaa ideaalia ja unelmaa vastaava asuntokohde kohtuulliseen hintaan.

Ennen asunnon ostamista

Ennen asunnon ostamista jokainen asuntoshoppaaja kohtaa muutaman kynnyksen ja vaiheen, jotka vaativat pientä pohtimista ja tilanteen analysointia.

Kartoita maksukykysi

Ennen, kuin edes avaat asuntoilmoituksia, on hyvä miettiä mikä oma hintahaitari on. Asuntolainaa saa nykyään jopa 25 vuoden laina-ajalla, niinpä normaaleilla ns. duunarinkin tuloilla voi saada hienon kohteen sopivalla kuukausierällä.

Muista kuitenkin, että nollakorkojen aikaan kuukausierät näyttävät paremmilta, mitä ne oikeasti tulevat olemaan. Korot tulevat varmasti nousemaan lähivuosina, minkä seurauksena indeksiin sidottu lainakulu nousee myös.

Esimerkki korkojen nousun vaikutuksesta: 150 000 euron asunto, 25 vuoden laina-aika ja 1 % marginaali – nollakorkojen aikana kuukausierä n. 565 €. Jos indeksi nousee 2 prosenttiin, kuukausierä on 711 €. Jos maailma ajautuu talouskriisiin, korot voivat nousta jopa 6-7 prosenttiin, tällöin maksat kuukaudessa jopa 1060–1157 €!

Tarkkaile asuntolistauksia ja aseta kohdevahteja

Oletko jo päättänyt, millainen unelmakotisi on ja kuinka paljon se saa maksaa? Hyvä! On aika ruveta selaamaan asuntolistauksia. Valinnanvaraa on eniten kerrostalokohteissa, toiseksi eniten rivitaloissa ja tämän jälkeen tulevat omakotitalot sekä esimerkiksi puutalo-osakkeet. Asuntoja voi selata monissa verkkopalveluissa, ja usein voit myös tallentaa erilaisia hakuja juuri unelma-asuntosi kaltaisen kohteen etsintää varten. Voit tallentaa hakuja niin kaupungin, asunnon hinnan kuin asunnon koonkin perusteella. Tämän jälkeen voit myös pyytää sivustoa lähettämään ilmoituksia uusista kohteista sähköpostilla. Näin saat tietää ensimmäisenä lupaavista asunnoista.

 

Sopivan kohteen löytyessä

Kun löydät unelma-asuntosi, on aika vetää hetki henkeä ja analysoida asuntoa rationaalisesti.

Pohdi ja esitä tärkeitä kysymyksiä

Millaisia remontteja asuntoon on tiedossa? Koska asuntoa on viimeksi remontoitu? Onko asunnolle tehty kuntotarkastus? Millaiset asunnon lämmityskustannukset ovat? Millainen internet-yhteys asuntoon tulee? Välittäjä auttaa näissä kysymyksissä. Usein nämä asiat ilmoitetaan jo netissä julkaistavassa ilmoituksessa. Aina kannattaa kuitenkin kysyä, jos jokin asia näyttää epäselvältä.

Erityisesti homeongelmista tulee ottaa tarkkaan selvää, ennen kuin ostat asunnon ja tilität kauppahinnan. On kamalaa ja stressaavaa huomata, että unelma-asunto onkin homeessa ja pahimmassa tapauksessa asunnon myyjä ei suostu korvaamaan vahinkoja ilman oikeustaistoa. Näiltä ongelmilta voikin välttyä tekemällä perusteellisen kuntotarkastuksen ennen asuntokauppojen lukkoonlyöntiä.

Käy läpi tärkeimmät asiakirjat

Jokaisen asuntokohteen taustat tulee selvittää standardisoitujen dokumenttien muodossa. Yleisimpiä ja tärkeimpiä näistä ovat (riippuen siitä, onko kyseessä asunto-osake vai kiinteistö) selvitys omistusoikeudesta, yhtiöjärjestys, asunnon pohjapiirros, energiatodistus, todistus kuntotarkastuksesta, rasitustodistus ja esim. mahdollinen talousarvio.

Asunnon ostaminen

Kun olet varma asunnosta, on aika jättää tarjous. Se kannattaa aina tehdä kirjallisena. Näin asiat ovat selkeitä ja tärkeimmistä luvuista on mustaa valkoisella – se on sekä myyjän, että ostajan etu. Kauppakirjaan tulee kirjata aina kaikki kauppaan liittyvät ehdot ja kauppasummat. Älä unohda varainsiirtoveroa – se voi olla jopa 4% kauppahinnasta riippuen asuntokohteen tyypistä (kerrostalo, omakotitalo, rivitalo, jne.).