Miten suojautua osakemarkkinoilla epävarmuudelta

Osakemarkkinat ovat vuonna 2017 myllerryksen partaalla: keskuspankit ovat pumpanneet halpaa lainaa markkinoille jo vaikka kuinka monta vuotta, eikä kukaan ymmärrä miten nollakorot ovat voineet jatkua näin pitkään. Halpa raha on luonnollisesti saanut myös pörssin kuumaksi, ja osakkeiden arvo on noussut voimakkaasti viimeisten vuosien aikana, vuodesta 2009 lähtien.

Kun markkinat alkoivat toipua subprime-kriisistä, nousi lähti vankkaan juoksuun eikä ole lopettanut vieläkään. Monet odottavatkin penkin reunalla kynsiä narskuttaen, koska romahdus tulee. Mutta tuleeko romahdusta välttämättä ollenkaan? Kuka on oikeassa? Monet rahastonhoitajat väittävät kivenkovaan, että kova lasku on väistämätön seuraavan vuoden sisällä, mutta vastaavasti toinen ääripää uskoo kovasti markkinoiden nousuun vielä lähivuosinakin. Kukaan ei tiedä varmaa vastausta, kaikki voivat vain heitellä ennusteita.

Tavalliselle yksityissijoittajalle tällaiset ajat eivät ole kovinkaan mieluisia, sillä osakemarkkinoilla saattaa olla iso potti raskaalla työllä ansaittuja rahoja poikimassa esimerkiksi eläkepäiviä varten. Odottamaton romahdus saattaisi romahduttaa samalla myös monet suunnitelmat, niinpä yksityissijoittajat etsivät kuumeisesti keinoja, joilla minimoida riskit.

Korkorahastot ovat varmoja mutta matalatuottoisia

Yksi vaihtoehto on sijoittaa niinsanottuihin korkorahastoihin. Tällä tavalla hajautat rahasi moniin joukkovelkakirjoihin, jotka on laskenut liikkeelle yleensä joku luotettu ja vankka taho, kuten valtio tai monikansallinen korporaatio. Lainan liikkeellelaskija on määrittänyt lainoille koron, jota se maksaa pikkuhiljaa joukkovelkakirjan omistajille. Näiden rahastojen tuotto ei päätä huimaa: saat rahoillesi todennäköisesti noin 3-5 prosentin vuosituoton. Mutta korkorahastojen etu on, että ne tuppaavat nousemaan hitaasti, mutta varmasti.

Tällä hetkellä ongelma korkorahastoissa on, että lainaa lasketaan liikkeelle jopa miinuskorolla. Täten korkorahastot tuottavat vielä tavanomaista huonommin. On kuitenkin ennustettavissa, että korot nousevat vähintään plussalle vuonna 2017, minkä myötä korkorahastojenkin tuotot nousevat hieman.

Korkorahastoja suositellaan sijoittajalle, joka..

  • Ei halua miettiä sen kummemmin sijoitustensa tilaa
  • Haluaa mahdollisimman varman tuoton
  • Sijoittaa pitkällä tähtäimellä, esimerkiksi eläkepäiviä varten ja haluaa vain taatun korkoa korolle -efektin

Osakkeet – korkeampi riski, korkeampi tuotto

Osakkeiden ostaminen ei ole lainkaan huono peliliike, vaikka monet povaavatkin väistämätöntä romahdusta. Fiksut tietävät, että yleinen konsensus ei ole läheskään aina oikea, ja rohkea osakesijoittaja saattaa kääriä kovat voitot pelokkailla markkinoilla. Osakkeet tuottavat tavanomaisesti korkorahastoja enemmän, esimerkiksi Yhdysvaltain S&P 500 -indeksi on tuottanut historiallisesti noin 7-8 prosenttia vuodessa jo vuosisadan ajan.

Osakesijoittamisessa tulee pitää mielessä se, että osakkeiden oston ja myynnin yhteydessä joutuu pulittamaan kauppakuluja, lisäksi osingoista tulee maksaa veroa, samoin kuin myyntivoitoista, jos myyt osaketta voitolla. Toki osakkeiden myyntitappiot voi vastaavasti vähentää veroissa, minkä avulla voit tavallaan nollata verotusefektin jos pelaat korttisi oikein.

ETF-rahastoissa saat pienellä kululla hyvän hajautuksen

Yksi suosituimmista uudehkoista sijoitusmetodeista on ETF-rahasto. Ne ovat pörssinoteerattuja rahastoja, ja ne sijoittavat laajalla skaalalla erilaisiin kohteisiin. Ne veloittavat asiakkailtaan pieniä kuluja, yleensä n. 0,2-0,8 prosenttia vuodessa.

ETF-rahastojen avulla voit tehdä kätevästi sijoituksia esimerkiksi haluamallesi markkina-alueelle, kuten tiettyyn maaosaan. Voit myös esimerkiksi ostaa montaa sataa teknologiayritystä kerralla sijoittamalla teknologia-ETF-rahastoihin. Kuten huomaat, ETF-rahastot ovat kätevä tapa tehdä hajautettuja sijoituksia. Ne tuottavat perinteisesti korkorahastoja paremmin, mutta hieman osakkeita huonommin, toki huomattavasti pienemmällä riskillä. ETF-säästäminen onkin ohittanut korkorahastot suosiossa erityisesti nuorten sijoittajien silmissä.