Trumpin talouspolitiikka

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin talouspoliittiset päätökset ovat kauaskantoisia ratkaisuja. Päätösten taustalla näkyvä harkintakyvyn puute sekä täydelliseen fiktioon perustuva talousennuste ei ole lainkaan linjassa Moody’s Analyticsin pääekonomisti Mark Zandin mukaan. Katsottaessa pitkän aikavälin talouskasvua USA:ssa, on talouskasvu jäänyt alle kahteen prosenttiin vuositasolla. Vain vuosina 2004-2005 on päästy kolmen prosentin talouskasvuun ja silloinkin oli kyseessä asuntokupla. Näin ollen vaikuttaa enemmän kuin utopialta, että Donald Trumpin talousennusteessa päästäisiin keskimäärin kolmen prosentin kasvuun vuositasolla.

Donald Trump ei ole perinteinen rebuplikaanipuolueen presidentti ja häntä on arvosteltu paljon häikäilemättömyydestä sekä harkintakyvyn puutteesta. Häntä pidetään tutkijoiden mukaan narsistina, lähes psykopaattisena ja erittäin vaarallisenakin presidenttinä. Hänen lyhyen virkakautensa aikana on ehtinyt tapahtua paljon ja etenkin hänen Venäjä-suhteitaan pidetään kyseenalaisina.

Trump suhtautuu valtion alijäämään miltei huolettomasti, vaikka hän onkin kauhistellut valtion velan määrää. Hänen kannanottonsa minipalkasta ovat erikoisia, sillä hän kannattaa minimipalkan nostoa, vaikka Yhdysvalloilla on suuri velkataakka niskassaan.

Hän pitää tärkeinä asioina sotatoimia, infrastruktuuria sekä sotaveteraanien terveydenhuoltoa. Verotuksen suhteen hän on kuitenkin lähellä rebublikaanien yleistä linjaa. Niihin hän on luvannut reipasta laskua sekä henkilö- että yritysveropuolelle. Trumpin lupauksia on vaikea laskea liittovaltion talouteen tosiasiallisesti.

Trumpin talouspolitiikan perusteena on esimerkiksi Lafferin käyrä. Käyrä kertoo riippuvuussuhteesta veroasteen sekä verokertymän välillä. Tämän mukaan valtion verokertymä kasvaa vain johonkin pisteeseen saakka, mikäli veroastetta korotetaan. Sen jälkeen käyrä on laskusuuntainen. Koska Ronald Reaganin aikana tätä on jo kokeiltu, eikä sillä ollut onnistumisia, on mahdollista, että myös Donald Trump on enemmän taikauskon miehiä kuin todelliseen tietoon perustuvan talouspolitiikan tekijä.

Trumpin talouspolitiikka on kuitenkin enemmän toiveajattelua kuin Lafferin käyrään perustuvaa epärealistista olettamusta. Kumpi lienee pienempi paha mietittäessä Yhdysvaltain taloutta. Molemmat yhtä lailla hölyn pölyä.

Koska Trumpin Venäjä kytkökset ovat hyvin epäselviä ja vailla totuutta tällä hetkellä, on kuitenkin selvää, että valheelliset lonkerot ylettyvät talouspolitiikkaan saakka. Trumpin valheista on jopa tilastoitu koonti yksiin kansiin.

Trump allekirjoitti myös lähes välittömästi virkaanastumisensa jälkeen täytäntöönpanomääräyksen, jonka mukaan Yhdysvallat vetäytyi vapaakauppasopimus TPP:stä. Samaisen sopimuksen allekirjoittivat viime vuonna 12 valtiota se kattaa 40 prosenttia maailman taloudesta. Trumpin mukaan sopimus oli potentiaalinen katastrofi Yhdysvalloille.

lähteet:

www.kauppalehti.fi

www.talouselama.fi